All

Nedsat fertilitet hos mænd – Fra dårlig sædkvalitet til god med simple råd

I testiklerne dannes der sædceller. Når man prøver at fastslå sædkvaliteten, måler man antallet af levende celler, som hver udløsning indeholder pr millimeter.

Før at mandens sædkvalitet kan kvalificeres som Homelockssmith dårlig, skal der være en meget lille mængde levende sædceller, og de sædceller der er, er deforme eller immobile. Nedsat frugtbarhed er ikke ensbetydende med, at man ikke kan besvangre en kvinde, blot at det tager længere tid, sammenlignet med andre par. 

Sæden skal leve op til nogle værdier, før man kan kategorisere den som normal. Ifølge World Health Organisation skal man afgive 1,5 ml ved udløsning, sædafgangen skal indeholde minimum 15 millioner per milliliter, de skal være 40 % mobile og mindst 60 % skal være levende. Den gennemsnitlige mængde sædceller pr ml ligger på omtrent 60 millioner, hvor den hos infertile mænd ligger på under 15 millioner per ml. I Danmark er tallet dog lidt højere, hvor man definere nedsat kvalitet som værende på 40 mio. pr ml sperm. Rigtig mange danske mænd har nedsat frugtbarhed, faktisk oplever hele 40% af dem dårlig fertilitet. 

Kolkata fatafatthe assistance that you are looking forward

Hvad skyldes nedsat fertilitet hos mænd? 

Nogle gange ligger der en simpel forklaring bag infertilitet, som eksempelvis medicinpåvirkning. 

Genetik, hormonsygdom, testikelbetændelse, at testiklerne aldrig er faldet ned, hvis sædcellerne udsættes for høj varme (som jo er tilfældet, hvis testiklerne stadig sidder oppe i bughulen), samt kemoterapi kan have en virkning på fertiliteten. Nogle sjældnere grunde til dårlig sæd er defekter på mandens y-kromosom, at sæden løber ud i blæren, at man ikke danner tilstrækkelige sædceller eller at kroppen selv angriber cellerne med antistoffer. Klik for at besøge onlineapoteket Apoteken24.com 

Generelt ser man, at sædkvaliteten falder i den vestlige del af verden, men det er ikke fastlagt hvorfor. Nogle mener, at forurening og hormonforstyrrende stoffer er synderen. 

Forværring af i forvejen dårlig sædkvalitet  

Man har gennem forskning kunne konstatere, at dårlig sædkvalitet ofte skyldes noget, som man ikke selv var herre over: at ens mor røg under graviditet. 

Men rigtig ofte ses det, at ufrugtbare mænd lever usundt, er rygere, har et stort sodavandsforbrug, lider overvægt, spiser store mængder fedt. Nye forskningsstudier viser også, at alkohol er en nedsættende faktor. Dette har ellers været et omdiskuteret emne. Drikker man sig i hegnet en gang om ugen, påvirker det altså også spermen. Og indtager man over 25 genstande på en enkelt uge, har den en betydelig nedsættende effekt. 

Stress er rigtig dårlig for vores krop enewsworlds.com, og det har også en effekt på en mands sperm, hvis han er stresset eller lider af søvnmangel. 

For høj temperatur har også noget at sige. Overophedning sker eksempelvis, når man har feber. Ved ekstrem varme, der dræber alle cellerne, går der 3 måneder før sæden er normal igen. 3 måneder er den tid, cellerne skal bruge på at blive modne.

Hvordan får man en god sædkvalitet?   

Man kan forbedre sæden, ved at følge nogle meget simple forebyggelsesråd. Flere forskninger peger på, at mænd, der dyrker regelmæssig motion, har en bedre spermkvalitet end mænd, der ikke motionerer. Som med diverse andre sygdomme og skavanker, gælder det om, at opretholde en generel sund krop. Sunde spisevaner, motion og godt med natlig søvn, bidrager positivt til spermkvaliteten. Derudover bør man holde sig fra rygning, undgå store mængder alkoholindtag, holde en sund vægt (man skal hverken være undervægtig eller overvægtig), undgå stress og sørge for at testiklerne ikke bliver for varme. Nye undersøgelse har sågar vist, at klamydia infektion kan føre til ufrivillig barnløshed, og man bør derfor undgå smitte. Dette skyldes at en betændelse i mandens bitestikel barrikaderer for sædstrengen businessnows.com, så cellerne forhindres i at trænge igennem. 

Analysemetode for en fertilitetstest til mænd med nedsat sædkvalitet     

En sædprøve opsamles i et prøveglas efter en masturbation. Sæden skal produceres på stedet, hvor undersøgelsen finder sted, da sæd er meget følsom over for temperatur og forgår hurtigt. Sædprøven afleveres derefter til laboratoriet sammen med en oplysningsseddel, som man udfylder inden. Under analysen undersøger man spermen efter WHO’s regelsæt.  Der kigges blandt andet på mængde, udseende, mobilitet, antallet af celler i prøven, antallet af celler per milliliter osv. Når man skal have fortaget en fertilitetsprøve, bør man afholde sig fra udløsning i mindst to til tre dage og maks 7 dage forinden sædundersøgelsen. Hvis resultatet viser sig at være dårlig, er der forskellige muligheder for bedring businessworld247 fremadrettet.

Leave a Reply

Back to top button